Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt Nasıl Yapılır?
Yeni Kayıt tarihleri, Açık Öğretim Lisesi resmi web sitesinde yayınlanan iş takviminde belirtilen tarihler arasında başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlarımız, Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt yaptırabilirler. Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt işlemleri tüm Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezlerince yapılmaktadır. Yeni kayıt için aşağıda sıralanan evrakları tamamlayanlar ilan edilen Yeni Kayıt tarihleri arasında bölgelerinde bulunan en yakın irtibat bürosuna başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler. YeniKayıt işlemleri için aşağıda sıralanan 3 adımı takip ediniz.
1. Adım : Bankaya Yeni Kayıt Ücretini Ödeyiniz.
Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak öğrenci adayı her yıl belirlenen yeni kayıt katılım bedelini ödemek zorundadır. 2016 yılında bir dönem için Yeni Kayıt katılım bedeli 40 TL.´dir. Bu bedelin;
30 TL.´sini Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının (Halk Bankası ayrıca havale ücreti talep etmektedir) herhangi bir şubesine T.C. Kimlik numaranızı beyan ederek Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, MEB Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü hesabına , ödeyiniz ve dekontunu muhafaza ediniz.
10 TL.´sini ise kayıt yaptıracağınız Halk Eğitim veya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü okul aile birliğinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okulların okul müdürlüğü görevlisine okul aile birliğinin dekontu ya da makbuzu karşılığında ödeyiniz.
Açık Öğretim Lisesine Yeni Kayıt için başvuran öğrenci adaylarının, katılım bedelini ödediğine dair bilgileri sistem üzerinden görebilmektedir. Katılım bedelini ödemeyen, eksik ya da yanlış ödeyenlerin kayıtları, sistem tarafından engellendiğinden yapılamamaktadır.
2. Adım : Yeni Kayıt işlemleri İçin İrtibat Bürosuna gidiniz.
Yeni Kayıt ücretini yatırdığınıza dair dekont ve "Yeni Kayıt Başvurusu İçin Gerekli Evraklar" başlığı altında yer alan durumunuza uygun maddede belirtilen belgeler ile birlikte bulunduğunuz yerdeki irtibat bürosuna gidiniz.
Bu aşamada nüfus kayıt bilgileriniz, adresiniz, resminiz, getirdiğiniz belgelere(tasdikname, diploma, denklik belgesi vb.) ait bilgiler Açık Öğretim Lisesi Bilgi sistemine kaydedilir, öğrenci numaranız ve geçici şifreniz oluşturulur. İrtibat Bürosu , sisteme kaydedilen bilgilerin bir nüshasını da tarafınıza verir.
Kayıt işlemi gerçekleştirilen öğrenci "Ön Kayıt" durumundadır. İrtibat büroları öğrenciye ait not girişleri (tasdikname ile gelenlerin), resim aktarımı ve kredilendirme vs. gibi diğer bilgileri sisteme kaydederler. Bilgi girişleri tamamlanıp girişler kontrol edildikten sonra "Ön Kayıt" durumundaki öğrenci "Aktif " duruma getirilir.
3. Adım : Derslerinizi Seçiniz.
Öğrencilik durumunuz Aktif hale geldikten sonra, size verilen öğrenci numarası ve şifrenizle sisteme girip derslerinizi seçmelisiniz.
Kayıt Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?
İçinde bulunulan dönem itibariyle Açık Öğretim Lisesinde öğrencilik durumu Aktif, Donuk ve Silik durumdaki öğrenciler kayıt yenileyebilirler.
Söz konusu belgelerin fotokopileri alınacak ve üzerine "aslı gibidir" ibaresi yazılarak öğrenci dosyasına konulacaktır. Bu belgeler, istenildiğinde Açık Öğretim Lisesine gönderilmek üzere öğrencinin dosyasında muhafaza edilecektir.
Not: Şehit ve gazilerimizin eş ve çocukları, evlendikleri takdirde "Katılım Bedeli" ödemek zorundadırlar.
Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme Katılım Bedeli, her yıl Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü tarafından belirlenir. Katılım bedelleri Açık Öğretim Lisesi ve kayıt yaptırılan İrtibat Bürosu hesaplarına ayrı ayrı yatırılır.
Açık Öğretim Lisesi (Alan Yok) Mezuniyet Şartları.
Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme dönemlerinde,Yüzyüze eğitim aldığınız okullara başvurarak kayıt yenileme işleminizi yaptırıp öğrencilik durumunuzun aktif hale getirilmesinden sonra Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yapan kurumlara bir dilekçe ile başvurarak geçiş yapabilirsiniz.
Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı öğrenciler, her eğitim ve öğretim yılının başında (Ağustos/Eylül) yüz yüze eğitim veren okul müdürlüklerine dilekçe ile başvurarak geçiş yapabilirler. Öğrencilerin, Açık Öğretim Lisesinde kazandıkları dönemler ve krediler aynen korunur.
Açık Öğretim Lisesinin Avrupa´da yaşayan vatandaşlarımıza yönelik Batı Avrupa Programı bulunmaktadır. Batı Avrupa Programına kayıt yaptıracak öğrenciler, senede bir defa, ilan edilen tarihlerde Almanya Köln Bürosuna başvurarak kayıt yaptırabilirler
Açık Öğretim Lisesinde Ders Geçme ve Kredili Sistem, örgün eğitim(1) veren okullarda ise Sınıf Geçme Sistemi uygulanmaktadır. Açık Öğretim Lisesinden örgün eğitim veren bir okula nakil yaptırmak isteyen öğrencilerin sınıf seviyesi, başarmış oldukları ortak derslere göre belirlenir. Örgün eğitim veren okullar, Açık Öğretim Lisesinden tasdikname ile gelen öğrencilerin sınıf seviyesini, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının 29.09.2014 tarih ve 93 sayılı kararına göre belirler.
Açık Öğretim Lisesi, iş takviminde belirtilen tarihlerde yılda iki defa kayıt almaktadır. Kayıt için bulunduğunuz il ve ilçelerdeki Halk Eğitimi Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezlerine başvurabilirsiniz